Łatwe przepisy na pyszne dania z Twoich ukochanych krajów!

Zapraszamy na kolejną porcję fantastycznych przepisów na smaczne posiłki, które z łatwością przygotujesz w zaciszu swojego domu.

Hiszpański lunch – Pan con tomate

Pan con tomate to jedna z najbardziej klasycznych przekąsek hiszpańskiej kuchni i świetny pomysł na pożywne śniadanie!

Składniki na dwie porcje: bagietka, 3 dojrzałe pomidory, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania: Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i usuń z nich nasionka wraz z gniazdkiem. Potem je zmiksuj. Bagietkę przekrój wzdłuż i podsmaż ją na patelni z masłem klarowanym tak, by delikatnie się przyrumieniła. Krawędzie rozgrzanej bagietki natrzyj czosnkiem, a następnie pokrop oliwą z oliwek. Na koniec polej sosem pomidorowym i przypraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Włoski obiad – Risotto z kurczakiem

Składniki na dwie porcje: 1 pierś z kurczaka, łyżka oliwy, pół niedużej cebuli, łyżeczka masła, 150 g ryżu do risotto, 150 ml białego, wytrawnego wina, pół litra gorącej wody, 2 szklanki młodych liści szpinaku, 4 suszone pomidory, 2 łyżki masła, 2 łyżki startego parmezanu, sól i pieprz

Jak przygotować: Pierś z kurczaka oczyść z białych kostek i pokrój na niewielkie kosteczki. Delikatnie dopraw ją solą oraz pieprzem. W większym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć kawałki kurczaka i podsmaż z każdej strony aż do lekkiego zrumienienia się. Następnie przełóż mięso na talerz. Cebulę drobniutko posiekaj, wrzuć do garnka i podsmażaj na małym ogniu, aż cebulka zrobi się przejrzysta. Do cebuli dodaj ryż, zwiększ ogień i podsmażaj, aż stanie się szklisty. Do tego dolej wino i poczekaj, aż odparuje. Małymi porcjami dodawaj gorącą wodę i gotuj wszystko na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pamiętaj by kolejne porcje wody dodawać dopiero, gdy ryż wchłonie wcześniejszą jej dawkę. Razem z ostatnią porcją wody wrzuć do garnka opłukane liście szpinaku i kawałki kurczaka. Delikatnie je wymieszaj i gotuj, aż ryż wchłonie resztę wody, a szpinak zwiędnie. Pomidory pokrój w paseczki, dodaj do garnka wraz z masłem i parmezanem. Następnie zdejmij garnek z ognia i dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż na talerze i posyp resztką parmezanu. Możesz jeszcze dodać trochę pieprzu dla smaku.

Francuski podwieczorek – ciastka francuskie

Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego, 200 g truskawek (lub innych owoców, 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania: Owoce umyj i obierz (np. z truskawek usuń szypułki). Umieść w misce, dodaj do nich cukier i cynamon, całość wymieszaj. Ciasto francuskie rozwiń i potnij – raz na pół wzdłuż, a potem wszerz podziel na 4 kawałki (tak, by w sumie było 8 kawałków, po 4 na każdej połowie pociętego wzdłuż ciasta). Na każdy prostokąt wyłóż równą porcję owocowego nadzienia. Tak samo podziel drugi płat ciasta francuskiego. Każdy prostokąt drugiego płatu ciasta dodatkowo ponacinaj na środku, tak aby wytworzyły się szparki w miejscach, w których przykryjesz drugim płatem owoce znajdujące się na pierwszych płatach ciasta francuskiego. Przykryj owoce ponacinanymi płatami. Palcami złap za spód ciasta na każdym płacie i wywijaj je do góry, by zamknąć każde ciastko z osobna (aby połączyć dół i górę ciastek). Gotowe do pieczenia ciastka posmaruj jeszcze łyżeczką miodu wymieszaną z mlekiem i cynamonem, tak do smaku. Formę z ciastkami umieść w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (grzanie góra/dół) Piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Mogą Cię również zainteresować