Rodzinne gotowanie – kulinarna podróż po Waszych ulubionych krajach!

Przygotowaliśmy dla Was kolejną porcję łatwych przepisów na smaczne dania z najpiękniejszych zakątków Europy! Skusicie się na pyszną podróż do Włoch, aromatyczną wycieczkę do Francji lub słodki wyjazd do Chorwacji? Poczujcie ulubione zapachy i smaki, które towarzyszyły Wam podczas wakacji – spędźcie miły rodzinny dzień przygotowując smaczne posiłki!

Wiemy, że Włosi preferują słodkie śniadania, ale my uwielbiamy kanapki! Warto zacząć dzień od przepysznej, włoskiej pasty pomidorowej, polecamy!

Śniadanie inspirowane kuchnią włoską – kanapki z włoską pastą pomidorową

Składniki: czarne oliwki, szczypiorek, 120 g twarożku, koncentrat pomidorowy (3 łyżki), chleb razowy, margaryna, majonez (2 łyżki), pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania: twarożek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majonezem, aż powstanie gładka pasta. Pieczywo posmaruj margaryną, potem połóż na niej wcześniej przygotowaną masę pomidorowo-majonezową. Pokrojone na ćwiartki pomidorki połóż na kanapki, pokrój oliwki i szczypiorek i przyozdób nimi kanapki. Smacznego!

Francuski obiad – zapiekanka ziemniaczana Gratin

Co będzie potrzebne: kilogram ziemniaków, 250 ml śmietanki 30%, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki masła, 125 g tartego sera

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Przygotuj żaroodporną formę o wymiarach około 12 na 22 cm. Natrzyj ją przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, następnie rozsmaruj na niej masło. Ziemniaki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki o grubości 1-2 mm. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy tak, aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Troszeczkę je posól. W ten sposób kolejno nakładaj warstwy. Ułożone ziemniaki zalej śmietanką, naczynie przykryj folią aluminiową lub pokrywką i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut. Następnie zdejmij pokrywkę lub folię, posyp zapiekankę serem i zapiecz wszystko bez przykrycia przez 15 minut. Gotowe!

Hiszpański podwieczorek – ciasteczka Rollitos

Składniki: Skórka z cytryny, 250 ml oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125 ml białego wina, cukier do posypania ciasteczek, pół kilograma mąki pszennej typ 450.

Przygotowanie: Podgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj do niej skórkę z cytryny. W czasie podgrzewania oliwy przesiej mąkę do miski. Gdy skórka ściemnieje wyciągnij ją i wrzuć kolejny kawałek, wciąż podgrzewając oliwę. Czynność powtórz – muszą ściemnieć łącznie trzy kawałki skórki z cytryny. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier, a następnie gorącą oliwę, wszystko wymieszaj szybko i pozostaw do wystygnięcia. Następnie dodaj wino i ponownie wszystko wymieszaj, W ten sposób powstałą masa do ciasteczek. Nabieraj w dłonie niewielkie kawałki masy i roluj je w dłoniach, stwórz z nich kółeczka. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz aż do uzyskania złocistego koloru. Po wyłożeniu z piekarnika obficie posyp cukrem. Gotowe!

Ciekawostka: przepis na te ciasteczka pochodzi z 1901 roku!

Mogą Cię również zainteresować