Rodzinne gotowanie! Poznaj trzy proste przepisy na wyjątkowe specjały z Twoich ulubionych krajów

Czas kwarantanny i przebywania w domu nie musi być nudny! Co prawda nie możemy wybrać się na krótsze lub dłuższe wycieczki, ale możemy przywołać smak najwspanialszych wakacyjnych wspomnień. Wybierzmy się więc na weekend do Paryża, spędźmy świąteczną przerwę we Włoszech czy majówkę w Chorwacji dzięki łatwym do przyrządzenia w domu daniom, w których przygotowanie może zaangażować się cała rodzina!

Francuskie śniadanie – tosty serowe

Przepis na 6 sztuk. Dwa jajka roztrzep i wymieszaj ze startym serem oraz szczyptą przypraw. Trzy łyżeczki margaryny wlej na patelnię. Kromki chleba tostowego zamocz po kolei w mieszance jajek, sera oraz przypraw i połóż na patelni – smaż, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe tosty posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki – pyszne śniadanie gotowe!

Włoski obiad – makaron carbonara

Co jest potrzebne: 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 100 g boczku (najlepiej wędzonego), 30 g sera (najlepiej Parmezanu), sól i czarny pieprz, 150 g makaronu spaghetti.
Sposób przygotowania: Makaron ugotuj al dente w zawczasu posolonej wodzie. Jajka wbij do głębokiego talerza, posól i roztrzep. Boczek pokrój w drobną kostkę, połóż na patelni i podsmaż na niewielkim ogniu aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie do boczku dorzuć starty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Smaż jeszcze przez krótką chwilkę. Ugotowany makaron przenieś na patelnię i wymieszaj z boczkiem. Patelnię zdejmij z kuchenki, do makaronu dodaj połowę startego sera i posyp zmielonym czarnym pieprzem. Następnie całość polej ówcześnie roztrzepanymi jajkami i wymieszaj. Jajka powinny utworzyć kremowy sos, nie powinny się całkowicie ściąć. Danie jest gotowe, teraz wystarczy wyłożyć je na talerze i poprószyć pozostałym serem.

Chorwacki podwieczorek – ciasteczka z białego sera

Składniki: cukier puder (do posypania), nadzienie, na przykład owoce, nutella, masło orzechowe, jabłka z cynamonem, 250 g masła, 250 g twarogu, 250 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania: Rozetrzyj masło z mąką tak, aby przypominała kruszonkę – najlepiej zrób to palcami. Następnie dodaj twaróg i wszystko razem zagnieć. Schłodź powstałą masę w lodówce. Po schłodzeniu podziel całość na kilka części i rozwałkuj. Szklanką wykrój koła i każde napełnij nadzieniem. Sklej i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w tzw. międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piecz aż do uzyskania złotego koloru na cieście. Po wyjęciu z piekarnika poprósz ciasteczka cukrem pudrem. Możesz je zjeść zarówno ciepłe, jak i ostudzone!

Mogą Cię również zainteresować