Gdzie zjesz najlepszą pizzę na świecie? Krótka historia o pizzy z Neapolu.

Dzisiaj dowiecie się kilka rzeczy o pizzy. To ciasto, które zawładnęło sercami milionów ludzi na wszystkich kontynentach. Powstała też nieskończona ilość przepisów na jej wykonanie, ale chyba zgodzicie się z nami, że pizza najlepiej smakuje w prawdziwej włoskiej restauracji? Prosty (?)  placek zrobiony z mąki, drożdży i wody wydaje się banalny do wykonania, ale tak naprawdę tylko w niewielu miejscach możecie spróbować idealnie przyrządzonego ciasta. Niektórzy preferują ciasto grube, niektórzy ultracienkie, z chrupiącymi brzegami. A składniki na cieście? To już nieograniczona ilość kombinacji smaków – wszystko zależy od Waszej fantazji! 

Pierwsza pizza powstała na początku XVI wieku w okolicach Neapolu, gdzie placek, bez żadnych dodatków, był uważany za posiłek dla najuboższych. W późniejszym czasie placek był stopniowo wzbogacany o dodatkowe składniki. Przełomem było wydarzenie, które miało miejsce pod koniec XIX wieku, kiedy to Rafaelle Esposito, właściciel neapolitańskiej pizzerii di Pietro e Basta Cosi, został poproszony o przygotowanie posiłku dla włoskiej królowej Małgorzaty i króla Umberto. Pizza w jego wykonaniu miała kolory flagi włoskiej: zielona bazylia, czerwone pomidory i biała mozzarella (ponoć pierwszy raz użyta w pizzy). To właśnie na cześć królowej pizzę nazwano „Margherita”. Był to przełom, i od tamtej pory to proste danie stało się najbardziej charakterystyczną potrawą we Włoszech! Restauracja Esposito przetrwała do dziś, zmieniła jednak swoją nazwę na Pizzeria di Brandi – miejsce to corocznie odwiedza tłumy turystów.

Neapol można śmiało nazwać „kolebką” najlepszej pizzy na świecie. Kilka restauracji w tym mieście może poszczycić się najbardziej prestiżowymi wyróżnieniami kulinarnymi, w tym gwiazdkami Michelin. Oglądaliście film „Jedz, módl się, kochaj”? To właśnie w Neapolu, w jednej z najlepszych pizzerii, nakręcono sceny, gdzie Julia Roberts rozkoszuje się smakiem pizzy. Pizzeria ma nazwę L’Antica Pizzeria da Michele – niepozorny i dość skromnie urządzony lokal zawsze wypełniony jest tłumem ludzi, a przed budynkiem ustawiają się czasem kolejki na kilkadziesiąt metrów. Czas oczekiwania na wejście – nawet kilka godzin.

Na Waszych oczach przygotowywana jest najlepsza pizza na świecie – ciekawscy mogą próbować podpatrzeć sposób przyrządzania ciasta – ale chyba jeszcze nikomu nie udało się skopiować tego idealnie smakującego placka.
Znasz ten moment, kiedy dostajesz menu w restauracji, a w niej dziesiątki rodzajów pizzy do wyboru? A na dodatek możesz też sam skomponować swoje składniki? W L’Antica Pizzeria da Michele nie będziesz mieć takiego problemu– masz do wyboru tylko dwa rodzaje – tradycyjna Margherita i Marinara. Obydwie pyszne, obydwie warte spróbowania. Kucharze są wierni tradycji zapoczątkowanej przez założyciela restauracji, który twierdził, że „ istnieją tylko dwa rodzaje neapolitańskiej pizzy – Margherita i Marinara, i żadne dodatkowe składniki nie powinny zaśmiecać (dosłownie) pizzy, bo może to zachwiać jej prawdziwość i tradycyjny smak”.

Magda z Vacansoleil

Mogą Cię również zainteresować